Magazín pro ženy, které už vědí, o čem je život
Manžel před dvěma roky překročil padesátku a v posledních měsících měl několikrát problémy s erekcí. Může to být stresem v práci nebo se má raději nechat vyšetřit?
UroKlinikum Praha
Životní styl / Poradny

Manžel před dvěma roky překročil padesátku a v posledních měsících měl několikrát problémy s erekcí. Může to být stresem v práci nebo se má raději nechat vyšetřit?

datum: 4. 8. 2020 15:00 autor: -an-
Na otázky čtenářů odpovídá MUDr. Monika Purmová, UroKlinikum Praha.

Manžel dvěma roky překročil padesátku a v posledních měsících měl několikrát problémy s erekcí. Může to být stresem v práci nebo se má raději nechat vyšetřit? (4. 8. 2020)

Porucha erekce neboli neschopnost udržet erekci penisu v dostatečné tuhosti a po dostatečnou dobu potřebnou pro kvalitní pohlavní styk, je poměrně častým jevem. U mužů starších 50 let se vyskytuje u více než 50 % populace, ale není vzácná ani u mladších mužů. Podle odhadů stojí za poruchami erekce u mladších mužů ve 30 až 40 % případů právě psychické příčiny, s přibývajícím věkem mají potíže zase organický základ. Mohou indikovat vysoký krevní tlak, cukrovku, ale i srdečně-cévní nemoci, jako například kornatění tepen. Erektilní dysfunkci však může způsobit i porucha topořivých těles, nervové soustavy či hormonální změny. Také některé léky mohou ovlivňovat schopnost erekce. Určitě je proto vhodné navštívit urologa a podstoupit vyšetření.

Vím, že porucha erekce se dá řešit léky, bojím se ale jejich vedlejších účinků. Existují i jiné možnosti? (4. 8. 2020)

Léčba obvykle spočívá v podávání léků nebo preparátů zvyšujících přívod krve do topořivých těles. Jednou z možností je také injekční aplikace účinné látky přímo do topořivých těles, která ovšem není dvakrát příjemná. Existují i chirurgická řešení, jako je trvalá implantace tzv. penilních protéz, které jsou buď částečně ohebné, nebo nafukovací. Ty jsou ale finančně hodně náročné. Bezbolestnou metodou je léčba tzv. rázovou vlnou. Ta díky aplikaci mechanické energie zlepšuje krevní oběh a podporuje funkci erektilních tělísek.

Je vhodné při nedostatečné erekci použít vakuovou pumpu? Abych se přiznal, trošku se toho bojím, jestli mi to nemůže uškodit. (4. 8. 2020)

Vakuové pumpy vyvolají pod tlakem erekci a následně se speciální plastový kroužek stáhne na kořen penisu. Tím dochází k blokádě odtoku krve a erekce díky tomu přetrvává. Vaše obavy jsou však opodstatněné, jelikož použití nehomologovaných vakuových pump může být opravdu zdraví nebezpečné. Dále použitím vakuové pumpy nemusí být erekce stabilní a také penis má ne zcela přirozené fialové zbarvení. Jestliže trpíte tímto problémem, doporučuji navštívit specializovanou andrologickou poradnu.

Když si vezmu léky na poruchy erekce, budu mít erekci hned? Nerad bych se dostal do trapné situace. (4. 8. 2020)

Tyto preparáty způsobují zvýšený krevní přítok do topořivých těles, je však zároveň zapotřebí i erotická stimulace. Navíc působí nejdříve cca po 30 minutách.

Slyšel jsem od kamaráda o léčbě erekce rázovou vlnou. Co to je a jak to funguje? (4. 8. 2020)

Aplikace rázové vlny zcela nebo z velké části může nahradit užívání léků na zlepšení erekce. Bezbolestná léčba spočívá v aplikaci rázové vlny na penis pomocí speciální sondy. Tyto vlny regenerují cévy a tím zlepšují prokrvení kavernózních (topořivých) tělísek. Aplikace je téměř bezbolestná, jsou cítit jen mírné nárazy. Efekt je dočasný, nicméně proceduru lze časem opakovat. 

Pokud máte dotaz na očního lékaře, pište prosím na redakce@casjenprome.cz

12 let se léčím na urologii s retencemi moči (někdy se vymočím i spontánně, takže se ČIKuji 2x denně, mám rezidua). Ale přidal se před 3 lety hyperaktivní močový měchýř, brala jsem anticholinergika a Betmigu a bez efektu a byl mi doporučen botox. Jenomže jsem četla, že se dává u hyperaktivního detrusoru a já ho při UDN v roce 2008 měla hypoaktivní a v roce 2015 normoaktivní, hyposenzitivní. Teď mám jít na UDN znovu, protože v tom roce 2015 jsem ještě hyperaktivní močový měchýř neměla. Ale bojím se, že detrusor nebude hyperaktivní, a tudíž asi botox nebudu moci dostat přesto, že chodím na WC tak 15x denně a 2x v noci. Hrozně mě to omezuje, pořád hledám WC, nevydržím déle, než 1,5 hodiny nejít, někdy lítám po 10 až 20 minutách a už nevím, jaké by bylo jiné řešení, než botox. Nevíte náhodou, jestli lze botox aplikovat při mých problémech i kdyby detrusor nevyšel hyperaktivní? (2. 12. 2019)

Dle vašich problémů bych doporučila nejdříve důkladné urologické vyšetření. Zajímal by mě váš pitný mikční deník, t.j. kolik vypijete a vymočíte i jaké porce moče si vycévkujete.

Také bych určitě zkontrolovala, jestli nemáte vysoké reziduum moči v močovém měchýři a vyloučila infekci. Je dost možné, že vám jen hodně moče zůstává v močovém měchýři a z toho důvodu chodíte často.  

V tom případě, by možná bylo dostačující častější cévkování. Aplikaci botoxu bych vám skutečně doporučila, jen po urologickém vyšetření a UDN vyšetření a po poradě s lékařem, protože efekt by nemusel být dle vašich představ.

Pokud máte dotaz na urologa, pište prosím na redakce@casjenprome.cz


Zaujal vás tento článek? Pokud chcete mít jistotu, že vám žádný další neunikne, sledujte nás na Facebooku!

Další články z rubriky

Proč je podzim ideální pro laserovou epilaci?

Proč je podzim ideální pro laserovou epilaci?

Autor: -red-, Datum: 27. 9. 2020 11:00
Kdo se nejčastěji potýká s vypadáváním vlasů?

Kdo se nejčastěji potýká s vypadáváním vlasů?

Autor: -an-, Datum: 24. 9. 2020 10:00
Kdy zajít s pihou nebo znaménkem k lékaři?

Kdy zajít s pihou nebo znaménkem k lékaři?

Autor: -an-, Datum: 8. 9. 2020 10:00
Máme se bát koronaviru u školních dětí?

Máme se bát koronaviru u školních dětí?

Autor: -an-, Datum: 29. 8. 2020 11:00
Tip šéfredaktorky

Cesta do hlubin robotovy duše

7. 9. 2020 10:00 autor -red-